050 - 466 3452  Puhelinpalvelu ma-pe kello 8:00-16:00
Sähköposti: info@designbetoni.fi   Kivikonlaita 42, 00940 Helsinki

Blogi mikrosementistä, betonilattioista, designbetonista ja vähän muustakin

Blog Image
22
Tammi

Mikrosementin puhtaanapito

Mikrosementti on helppo puhdistaa ja pitää puhtaana. Suojaamme mikrosementin pinnan erittäin hyvin likaa suojaavalla lakalla. Lakan kiiltovaihtoehdot ovat Satiini ja Matta.

Mikrosementtipinnat siivotaan normaaleilla miedoilla tavalliseen siivoukseen käytettävillä pesuaineilla. Erittäin tahraavat aineet kuten esimerkiksi punaviini, tomaattiroiskeet ja veripisarat olisi hyvä pyyhkäistä pois kun ne huomataan, sillä voi olla mahdollista että useita päiviä pinnalla olevat erittäin vahvasti tahraavat aineet voivat imeytyä suojalakan epätasaisuuksien kautta pintaan ja jättää pysyvän tahran. Vaikka suojalakka on hyvin suojaava ja likaa hylkivä, jää lakkaan aina pieniä rosoisuuksia joiden kautta pitkään pinnoilla olevat tahraavat aineet voivat imeytyä itse mikrosementtipinnoitukseen.

Suosittelemme myös lattiapintojen vahausta säännöllisin väliajoin, sillä vaha antaa lisäsuojaa mikrosementtipinnoitukselle ja varmistaa näin kauniiden pintojen pysyvän uuden veroisina pitkälle tulevaisuuteen.

Mikrosementtipinnoituksen kanssa tulee huomioida että hiekkaisilla kengillä kävelyä sekä esimerkiksi raskaiden huonekalujen vetämistä pinnoitetta vasten ei suositella, sillä mikrosementtipinnoitus on designbetonipinnoite ja lujuusluokka on parketin ja laminaatin välimaastossa. Pinnoitteeseen on siis mahdollista saada naarmuja syntymään vääränlaisen käytön myötä.

Blog Image
22
Tammi

Mikrosementin käyttökohteet

Meiltä kysytään monesti mihin mikrosementin voi asentaa. Mikrosementin etuna on se että sen käyttökohteet ovat erittäin laajat.

Mikrosementti voidaan asentaa sekä kuiviin tiloihin että märkätiloihin. Myöskin seinät, katot sekä erilaiset muodot ovat mahdollisia pinnoittaa. Erittäin suosittu on myös portaiden pinnoitus mikrosementillä.

Keittiötasot sekä keittiön välitilat ovat myös tyypillisiä asennuskohteita. Oikeastaan vain mielikuvitus on rajana mihin mikrosementtipinnoitus voidaan asentaa. Toki mitä monimutkaisempi muoto ja kohde niin sitä arvokkaampaa asennustyö on. Asennustyön voi suorittaa halutessaan myös itse antamiemme ohjeiden mukaan ja ostaa meiltä pelkästään mikrosementin materiaalit.

Koska mikrosementin asennus onnistuu lähes mihin tahansa tilaan ja muotoon, mitkä ovat sitten pohjapinnan vaatimukset? Ensinnäkin pohjapinta tulee olla tasainen, puhdas ja pölytön. Tarvittaessa pohja tulee tasoittaa ennen mikrosementtipinnoitusta, etenkin jos pinnoitus tehdään laatoituksen päälle. Myöskin kipsilevyjen ruuvinkannat ja levyjen saumat tulee olla hyvin tasoitettu. Myös betoniportaat tulee yleensäottaen tasoittaa ennen pinnoitusta.

Mikrosementin voi asentaa myös ulkotiloihin, esimerkiksi ulkoportaisiin. Jätämme tällöin pinnan normaalia karkeammaksi liukkauden estämiseksi talviolosuhteissa.

Blog Image
22
Tammi

Mikrosementti laatan / laatoituksen päälle

Mikrosementin voi asentaa suoraan olemassa olevan laatoituksen (laatan) päälle. Teemme tälläisia toteuksia lähes viikottain.

Laatoituksen päälle asennettaessa täytyy olla tiedossa että laatoituksen alla on asennettuna vesieriste, sillä itse mikrosementti ei toimi vesieristeenä. Jos mahdollista niin tilassa olevat kalusteet ja wc-istuin tulisi poistaa asennuksen ajaksi mahdollisimman siistin lopputuloksen saavuttamiseksi. Myöskin mahdollisesti irti olevat laatat tulee injektoida tiukasti kiinni tai poistaa ja tasoittaa.

Olemassa oleva laatoitus tulee tasoittaa ennen mikrosementtipinnoitusta. Tasoitustyön voit tilata myös Designbetonilta tuntityönä + materiaalit. Tasoitus vaaditaan koska laatoituksessa olevat saumat tulee saada piiloon ennen pinnoitusta.

Etenkin kylpyhuoneissa joissa on vanha tai ulkonäöltään ei niin tyydyttävä laatoitus mikrosementtipinnoitus on erittäin hyvä vaihtoehto. Mikrosementillä kylpytiloista saadaan uudet ja modernit nopealla aikataululla ja etuna on että vanhaa laatoitusta ei tarvitse poistaa.

Blog Image
22
Tammi

Mikrosementin hinta

Monia tietysti kiinnostaa mikä on mikrosementin hinta asennettuna.

Mikrosementin hinta määräytyy monien asioiden mukaan. Mitä suurempi pinnoitettava kokonaisneliömäärä on, sitä edullisempi on neliöhinta. Myöskin pinnoitettava tila vaikuttaa kustannuksiin, kuivatilat ovat hiukan edullisempia pinnoittaa kuin märkätilat. Lisähintaa tulee mm. laatoituksen päälle asennuksesta, ikkuna- ja saippuasyvennyksistä sekä saunassa seinille nostoista (yleensä noin 10-20cm).

Ota yhteyttä meihin kysyäksesi lisää tai voit lähettää näiden sivujen kautta tarjouspyynnön. Laskemme aina hinnan tapauskohtaisesti ja teemme siitä virallisen kirjallisen tarjouksen jossa kaikki tarvittavat asiat ovat eriteltynä.

Blog Image
09
Joulu

Betonilattia julkisissa tiloissa

Betonilattia viimeiseksi pinnaksi on erittäin näyttävä ja kestävä vaihtoehto myös julkisissa tiloissa.

Olemmekin toteuttaneet Elämyslattiana myös julkisia kohteita, yhtenä esimerkkinä Suvelan Kappeli Espoossa.

Julkisen tilan lattia viimeiseksi kiillotetuksi betonipinnaksi voidaan toteuttaa joko normaalina lattiavaluna joka valetaan oikein jo valuvaiheessa tai tekemällä ohut pintakerros jo olemassa olevan lattian päälle kovabetonilla tai muulla vastaavalla materiaalilla jolla on mahdollista tehdä ohut ja kestävä kerros jo valetun lattian päälle.

Edullisin vaihtoehto selkeästi on kun lattia jo valuvaiheessa tehdään oikeaan asteeseen konepinnalle ajettuna ja valu sitten hiotaan ja pintakäsitellään.

Blog Image
5
Maalis

Mitä eroa on mikrosementillä ja hiotulla betonilattialla? (Elämyslattia)

Monet kysyvät mitä eroa on betonista valetulla hiotulla ja pintakäsitellyllä lattialla ja mikrosementillä. Tämä on erittäin hyvä kysymys ja tässä blogitekstissä pyrimme käymään tärkeimpiä eroja läpi.

Elämyslattia on Lattiamiehen rekisteröity tuotemerkki ja tarkoittaa hiottua betonilattiaa, siis aidosta betonista valettua lattiaa joka on käsitelty hiomalla sekä pintakäsittelyaineilla asuintilojen ja julkistilojen viimeiseksi pinnaksi.

Elämyslattiassa tulee ottaa huomioon että valuvaihe on suoritettava erittäin huolellisesti ja mielellään Lattiamiehen suorittamana. Tämä on erittäin tärkeää, muuten lattiasta ei saada hiomalla enää asumiskelpoista viimeistä pintaa. Itse lattian valuvaihe suoritetaan Lattiamiehen tähän tarkoitukseen erikoistuneiden ammattimiesten toimesta. Valuvaiheessa lattia koneliipataan oikeaan karkeusasteeseen jotta siitä hiomalla saadaan paras mahdollinen lopputulos. Lattiavaluvaiheessa huomioidaan myös muut tärkeät seikat kuten levennettyjen tasapohjaisten valukenkien käyttö sekä suojaukselliset että jälkihoidolliset asiat parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi.

Mikrosementti taas puolestaan on pinnoitemateriaali, jota voidaan laittaa käytännössä lähes minkä tahansa materiaalin päälle. Mikrosementti on 2-3mm vahvuinen designbetonipinnoite. Mikrosementti soveltuu materiaaliksi lattiaan, seiniin, kylpytiloihin sekä myös saunaan. Elämyslattia (hiottu betonilattia) soveltuu lattiapinnaksi kaikkiin tiloihin, myös ulkotilat kuten terassit.

Monella askarruttaa myös lattian kulutuskestävyys sekä kovuus. Tähän on selkeä vastaus; Elämyslattia (hiottu aito betonilattia) on erittäin kova ja kestävä materiaali, joka on tehty aidosta betonista. Kestää hyvin kulutusta. Mikrosementti puolestaan on designpinnoite ja lujuusluokaltaan hiukan parkettia kovempaa. Ero on selkeä joka tulee huomioida tilan käyttötarkoituksessa ja käytössä. Esimerkiksi hiekkaisilla ulkokengillä kävelyä mikrosementtipinnoitteen päällä tulee välttää, muutoin vaikutus on sama kuin parketin päällä kävellessä (pinnan naarmuuntuminen).

Jos joku asia jäi vielä askarruttamaan ota yhteyttä ammattilaisiimme niin kerromme lisää.

Blog Image
26
Helmi

Mikrosementti kasvattaa suosiotaan

Mikrosementti lattia- ja seinämateriaalina kasvattaa suosiotaan vuosi vuodelta. Mikrosementin käyttökohteet ovat lähes rajattomat, mutta yleisimmin sitä käytetään asuintalojen lattia- ja seinämateriaalina sekä kuivissa- että märkätiloissa kuten kylpyhuoneessa, kodinhoitohuoneessa sekä saunan lattiassa.

Mistä mikrosementtipinnoite on peräisin ja mihin se on alunperin luotu? Tämä on kysymys johon kovin moni alan ammattilainenkaan ei osaa kertoa vastausta. Alunperin mikrosementti luotiin suojaamaan USA:n lentotukialusten kansien pintaa ruostumista eli korroosiota ja muuta kulumista vastaan 1950-1960 luvuilla. Mikrosementistä on monta eri karkeusastetta, alkuperäisessä käyttötarkoituksessa karkeusaste oli se karkein nyt markkinoilla oleva karkeus, jota me käytämme ulkotiloissa kuten terasseilla. Tämä karkeusaste ei sovellu hyvin sisätiloihin, koska puhtaanapito on vaikeampaa. Ulkotiloissa puhtaanapito ei ole niin olennaista ja kyseisen karkeusasteen mikrosementin hyvinä puolina on erittäin hyvä kulutuskestävyys sekä liukkauden esto.

Mitä karkeusasteita käytetään yleisesti? Sisätiloissa tehdään yleensä ensin 2-3 kerrosta keskikarkealla pohjalaastilla ja sen jälkeen laitetaan 2-3 kerrosta joko aivan hienoa erittäin pienikarkeuksista pintalaastia tai tätä hiukan karkeampaa versioita. Pintalaastin valinta riippuu käyttötarkoituksesta, kaikista hienointa laastia kannattaa käyttää vain seinissä ja vastaavissa matalan kulutuksen pinnoissa koska kulutuskestävyys laskee mitä hienomman kivikoon laastia käytetään.

Mikrosementin kiiltoaste toteutetaan pintasuoja-aineella, jota on saatavilla useita eri versioita. Myöskin viimeistelyhionta ennen pintasuoja-aineen levitystä vaikuttaa kiiltoasteeseen. Suosituin kiiltoaste on Satiini, joka on käytännössä matta joka hiukan kiiltää valoa vasten. Myös täysin matta kiiltoaste on useasti toivottu vaihtoehto mutta täyskiiltävää käytetään hyvin harvoin. Kiiltoasteen päättää loppukädessä aina asiakas ja toteutus tehdään sen mukaan. Värivaihtoehtoja on käytännössä rajattomasti. Esimerkiksi valkoisen ja mustan väliltä pystymme skaalaamaan kaikki harmaan sävyt. Erikoisimmissa väreissä kuten esimerkiksi ruskea, punainen, vihreä, sininen ja keltainen skaalaus on hiukan haasteellisempaa mutta onnistuu tiettyyn pisteeseen saakka.

Useasti kysytään mikä on mikrosementin kulutuskestävyys. Tämä on erittäin hyvä ja tärkeä kysymys koska asiasta on markkinoilla epäselvyyttä. Mikrosementti on designbetoni-pinnoite ja ei kulutuskestävyydeltään vastaa täysin aitoa betonilattiaa. Hyvänä ohjeena mikrosementin kulutuskestävyydestä on seuraava ohje; Mikrosementti on kestävämpi kuin parketti mutta pehmeämpi kuin laminaatti. Kun tämän pitää mielessä niin tehdään oikea valinta designbetonilattian materiaalia päätettäessä. Kuitenkin tässä kohtaa on huomioitava että kyse on nimenomaan kulutus- ja hankauskestävyydestä, mikrosementin pinta saadaan suljettua täysin siten että se ei tahriinnu käyttämällä oikeata pintasuoja-ainetta. Jos halutaan paras mahdollinen kulutuskestävyys lattiat kannattaa tehdä kovabetonilla, jolla voidaan toteuttaa designbetonilattia siten että kerrosvahvuus on minimissään 10mm, yleensä kuitenkin 15-20mm. Kovabetonin lujuusluokka ja pinnan kulutuskestävyys on niin hyvä että lattia kestää esimerkiksi autotallissa päivittäisen nastarenkailla ajon ilman mitään ongelmia. Sama kulutuskestävyys betonilattiaan saadaan uudiskohteissa kun valun pintaan hierretään sirote, tästä on kansan kielessä yleistynyt nimike "Mastertop". Mastertop itsessään on vain yksi kuivasirotteiden tuotemerkki ja vastaavia on markkinoilla Suomessakin useita. Sirotetta käytetään myös omakotitalojen ja julkisien tilojen lopullisia lattioita tehdessä, koska sirotetta käytettäessa lattiaan saadaan toivottu värisävy edullisin kustannuksin.

Mikrosementtiä voimme suositella useaan kohteeseen ja se on aina varmasti erittäin näyttävä ja upea pintamateriaali. Käytettävän designbetonimateriaalin valinta täytyy kuitenkin tehdä aina huomioiden pinnoitettavan tilan käyttötarkoitus jotta materiaali kestää käytössä kauniina pitkään.