usein kysyttyä - happovärjäys

Mitä betonin happovärjäys tarkoittaa?
Happovärit koostuvat värjäävistä metallisista suolakiteistä ja betonin pinnan avaavista hapoista. Happovärjäys imeytyy betoniin tai betonipinnoitteeseen ja värjää betonin 2-5 millimetrin syvyydeltä. Happovärjäyksellä saadaan erittäin artistinen vaikutelma. Happovärjätty pinta on aina yksilöllinen ja ainutlaatuinen.
Voiko happovärjäystä poistaa pinnasta kuten maalin tai pinnoitteen?
Ei, happoväriä ei saa helposti poistettua koska se imeytyy syvälle betoniin. Happovärjäys ei ole sama kuin pinnoite tai maali jonka saa hiottua pinnasta. Jos happovärjäyksen haluaa pois lattiasta täytyy betonilattiaan asentaa esimerkiksi Elämyslattia+ pinnoite, jonka alle happovärjätty lattia jää piiloon. Toinen vaihtoehto on jyrsiä betonia pinnasta pois niin syvälle kuin happovärjäys on imeytynyt.
Mihin pintoihin happovärjäyksen voi suorittaa?
Happokäsittelyn voi toteuttaa mihin tahansa betoniseen tai sementtiseen lattia tai seinäpintaan.
Kaikkein paras lopputulos saadaan kun happokäsittely suoritetaan Elämyslattia+ pinnoitteeseen. Tämä johtuu siitä että Elämyslattia+ pinnoite on aina tasalaatuinen ja kuivanut tasaisesti ja näin ollen happovärjäyksellä saadaan mahdollisimman siisti pinta.
Mitä täytyy huomioida kun haluan happokäsittelyn valettuun betonilattiaan?
Lattia täytyy suojata betonivalun kuivaamisen ajaksi mahdollisimman hyvin. Täytyy varoa jättämästä esineitä pitkäksi aikaa samaan paikkaan valun kuivumisvaiheessa, muuten esimerkiksi maalipurkin pohjan muoto voi paljastua happovärjäyksen yhteydessä, koska betoni on kuivanut hitaammin maalipurkin pohjan kohdalta kuin muualta ympäristöstä.
Voiko happovärjäyksen suorittaa vanhaan betonipintaan?
Kyllä, edellyttäen että vanha betonilattia ei ole halkeillut pahasti ja on suhteellisen tasainen. Jos vanha betonilattia on huonolaatuinen, täytyy päälle asentaa ensin Elämyslattia+ pinnoite, joka sitten happokäsitellään.
Vanha betonilattian happokäsittelyssä lattia hiotaan, happokäsitellään, pestään ja sen jälkeen pintakäsitellään pintakäsittelyaineilla.